24 lutego 2013

Drożdżówki cynamonowe.

Hej :) 
Dzisiaj będzie słodko! :) 
Moje ulubione drożdżówki cynamonowe. POLECAM! Poniżej przepis i parę fotek! :) Smacznego!!!
Dziękuje za Waszą obecność tutaj, mój blog oglądało już ponad 1000 osób  :)
Buziaki dla Was.


Składniki: 


1 cukier waniliowy
500g mąki tortowej
40g świeżych drożdży
 10 łyżek cukru
 150g masła
1/2 szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni (jak wkładam do takowego mleka palec, czujemy leciutkie ciepło - jeżeli nas parzy, to trochę przeszarżowaliśmy :-P)
2 jajka + 1 żółtko
szczypta soli
1 opakowanie cynamonu
 tłuszcz do wysmarowania blachy


Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez gęste sitko do dużej miski. Drożdże rozdrobnić i dodać do mleka razem z 1 łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać (drożdże powinny się rozpuścić) i odstawić do "wystartowania" (drożdże startują, kiedy zaczynają rosnąć :-P). W mące zrobić dołek - ma ona wyglądać jak wulkan z głębokim kraterem po środku. Do niego wlać drożdże, 100g roztopionego masła, dodać sól, 5 łyżek cukru, jajka i żółtko. Mieszać drewnianą łyżką, a następnie wyjąć z miski, przełożyć na wysypany mąką blat i wyrobić dłońmi. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypywać po trochu mąki. Gotowe ciasto powinno być jednolite i nie może kleić się do rąk. Kulę ciasta spowrotem przełożyć do miski, przykryć materiałową szmatką lub oblepić folią spożywczą i odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce - najlepiej w pobliżu grzejnika (ciasto musi podwoić swoją objętość!). Blachę natłuścić, podsypać lekko mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni, grzanie góra-dół (nie na termoobieg!).
 
Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie wyrobić rękoma. Uformować prostokąt i rozwałkować go [wałkiem :-P] na grubość około 1cm. Pędzelkiem spożywczym albo zwykłym wyparzonym wrzątkiem pędzlem (ale takim nieużywanym, nowo kupionym!) rozsmarować na cieście pozostałe masło. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać roladą wzdłuż krótszego brzegu prostokąta. Ostrym nożem kroić na krążki o szerokości mniej więcej 2cm. Krążki przekładać na blachę. Piec przez około 20 minut, aż drożdżówki uzyskają złoty kolor:)
 

 













13 komentarzy :

  1. Oooo ciekawie wyglądają
    Czy są równie pyszne - wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam takie bułki i sama też je piekę, z różnym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie :) narobiłaś mi smaku bo uwielbiam cynamon :) obserwuje i zapraszam również do mnie :) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, ale pychotka! narobiłaś mi smaka ;)
    pozdrawiam serdecznie ;)

    Na moim blogu organizuje konkurs wraz ze sklepem Merg, może miałabyś ochotę sprawić sobie prezent i weźmiesz udział? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurde ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. omnomnom pycha !<3
    pozdrawiam
    MademoisellePoisson
    p.s na moim blogu konkurs w którym do wygrania bon o wartości 100zł :)

    https://www.facebook.com/mademoisellepoisson

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pysznie wyglądają! :)
    Muszę wypróbować :)).

    Buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie wypieki...wygladaja pysznie
    Buziaki Ewa

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszności!♥ pozdrawiam:*:*
    OLA

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota! Kupuje podobne w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz / Thanks for the comment :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.