Hej :)
Dzisiaj będzie słodko! :)
Moje ulubione drożdżówki cynamonowe. POLECAM! Poniżej przepis i parę fotek! :) Smacznego!!!
Dzisiaj będzie słodko! :)
Moje ulubione drożdżówki cynamonowe. POLECAM! Poniżej przepis i parę fotek! :) Smacznego!!!
Dziękuje za Waszą obecność tutaj, mój blog oglądało już ponad 1000 osób :)
Buziaki dla Was.
Składniki:
1 cukier waniliowy
500g mąki tortowej
40g świeżych drożdży
10 łyżek cukru
150g masła
1/2 szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni (jak
wkładam do takowego mleka palec, czujemy leciutkie ciepło - jeżeli nas parzy,
to trochę przeszarżowaliśmy :-P)
2 jajka + 1 żółtko
szczypta soli
1 opakowanie cynamonu
tłuszcz do
wysmarowania blachy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez gęste sitko do dużej miski. Drożdże
rozdrobnić i dodać do mleka razem z 1 łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać
(drożdże powinny się rozpuścić) i odstawić do "wystartowania"
(drożdże startują, kiedy zaczynają rosnąć :-P). W mące zrobić dołek - ma ona
wyglądać jak wulkan z głębokim kraterem po środku. Do niego wlać drożdże, 100g
roztopionego masła, dodać sól, 5 łyżek cukru, jajka i żółtko. Mieszać drewnianą
łyżką, a następnie wyjąć z miski, przełożyć na wysypany mąką blat i wyrobić
dłońmi. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypywać po trochu mąki. Gotowe ciasto
powinno być jednolite i nie może kleić się do rąk. Kulę ciasta spowrotem
przełożyć do miski, przykryć materiałową szmatką lub oblepić folią spożywczą i
odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce - najlepiej w pobliżu
grzejnika (ciasto musi podwoić swoją objętość!). Blachę natłuścić, podsypać
lekko mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni, grzanie góra-dół (nie na
termoobieg!).
Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie wyrobić rękoma. Uformować prostokąt i rozwałkować go [wałkiem :-P] na grubość około 1cm. Pędzelkiem spożywczym albo zwykłym wyparzonym wrzątkiem pędzlem (ale takim nieużywanym, nowo kupionym!) rozsmarować na cieście pozostałe masło. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać roladą wzdłuż krótszego brzegu prostokąta. Ostrym nożem kroić na krążki o szerokości mniej więcej 2cm. Krążki przekładać na blachę. Piec przez około 20 minut, aż drożdżówki uzyskają złoty kolor:)
Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie wyrobić rękoma. Uformować prostokąt i rozwałkować go [wałkiem :-P] na grubość około 1cm. Pędzelkiem spożywczym albo zwykłym wyparzonym wrzątkiem pędzlem (ale takim nieużywanym, nowo kupionym!) rozsmarować na cieście pozostałe masło. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać roladą wzdłuż krótszego brzegu prostokąta. Ostrym nożem kroić na krążki o szerokości mniej więcej 2cm. Krążki przekładać na blachę. Piec przez około 20 minut, aż drożdżówki uzyskają złoty kolor:)
Oooo ciekawie wyglądają
OdpowiedzUsuńCzy są równie pyszne - wypróbuję ;)
ja uwielbiam takie bułki i sama też je piekę, z różnym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :) narobiłaś mi smaku bo uwielbiam cynamon :) obserwuje i zapraszam również do mnie :) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmmm, ale pychotka! narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie ;)
Na moim blogu organizuje konkurs wraz ze sklepem Merg, może miałabyś ochotę sprawić sobie prezent i weźmiesz udział? :)
Odwiedzę i biorę udział obowiązkowo :)
UsuńKurde ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam!
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
omnomnom pycha !<3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
MademoisellePoisson
p.s na moim blogu konkurs w którym do wygrania bon o wartości 100zł :)
https://www.facebook.com/mademoisellepoisson
Jak pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)).
Buziaki :*.
uwielbiam takie wypieki...wygladaja pysznie
OdpowiedzUsuńBuziaki Ewa
ale pyszności!♥ pozdrawiam:*:*
OdpowiedzUsuńOLA
Pychota! Kupuje podobne w sklepie:)
OdpowiedzUsuń