Hej :)
Dzisiaj będzie słodko! :)
Moje ulubione drożdżówki cynamonowe. POLECAM! Poniżej przepis i parę fotek! :) Smacznego!!!
Dziękuje za Waszą obecność tutaj, mój blog oglądało już ponad 1000 osób :)
Buziaki dla Was.
Składniki:
1 cukier waniliowy
500g mąki tortowej
40g świeżych drożdży
10 łyżek cukru
150g masła
1/2 szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni (jak
wkładam do takowego mleka palec, czujemy leciutkie ciepło - jeżeli nas parzy,
to trochę przeszarżowaliśmy :-P)
2 jajka + 1 żółtko
szczypta soli
1 opakowanie cynamonu
tłuszcz do
wysmarowania blachy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez gęste sitko do dużej miski. Drożdże
rozdrobnić i dodać do mleka razem z 1 łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać
(drożdże powinny się rozpuścić) i odstawić do "wystartowania"
(drożdże startują, kiedy zaczynają rosnąć :-P). W mące zrobić dołek - ma ona
wyglądać jak wulkan z głębokim kraterem po środku. Do niego wlać drożdże, 100g
roztopionego masła, dodać sól, 5 łyżek cukru, jajka i żółtko. Mieszać drewnianą
łyżką, a następnie wyjąć z miski, przełożyć na wysypany mąką blat i wyrobić
dłońmi. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypywać po trochu mąki. Gotowe ciasto
powinno być jednolite i nie może kleić się do rąk. Kulę ciasta spowrotem
przełożyć do miski, przykryć materiałową szmatką lub oblepić folią spożywczą i
odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce - najlepiej w pobliżu
grzejnika (ciasto musi podwoić swoją objętość!). Blachę natłuścić, podsypać
lekko mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni, grzanie góra-dół (nie na
termoobieg!).
Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie wyrobić rękoma. Uformować
prostokąt i rozwałkować go [wałkiem :-P] na grubość około 1cm. Pędzelkiem
spożywczym albo zwykłym wyparzonym wrzątkiem pędzlem (ale takim nieużywanym,
nowo kupionym!) rozsmarować na cieście pozostałe masło. Posypać równomiernie
cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać roladą wzdłuż krótszego brzegu prostokąta.
Ostrym nożem kroić na krążki o szerokości mniej więcej 2cm. Krążki przekładać
na blachę. Piec przez około 20 minut, aż drożdżówki uzyskają złoty kolor:)